ROSTMEMA

Roflumilast Onderzoek

Bevindingen uit eerdere onderzoeken waren de aanleiding voor het opzetten van de ROSTMEMA studie. Op deze pagina geven we een overzicht van de meest relevante wetenschappelijke onderzoeken naar roflumilast en denkfuncties. Door op de links te klikken komt u bij de wetenschappelijke publicaties.

Deze pagina is opgesteld door het projectteam van het ROMEMA onderzoek, welke onderzoek doen naar de verbetering van cognitieve functies door Roflumilast bij Mild Cognitive Impairment (MCI) patiënten. Bekijk hier hun website.

Dierenonderzoek

Het is gebleken dat PDE-4 remmers de cognitieve functies verbeteren bij verschillende diersoorten, waaronder executief functioneren/plannen bij niet-menselijke primaten. Lees hier artikel 1 en hier artikel 2.

Bovendien verbeterden PDE-4-remmers de hersenplasticiteit en het geheugen in knaagdiermodellen van veroudering en de ziekte van Alzheimer, zoals recentelijk ook voor roflumilast aangetoond. Lees hier het hele artikel. 

Klinisch onderzoek

Wij (Universiteit Maastricht) hebben een studie uitgevoerd die aantoonde dat een eenmalige toediening van roflumilast het korte termijn verbale geheugen verbeterde bij gezonde jonge vrijwilligers. Het is belangrijk op te merken dat de effectieve dosis van roflumilast in deze studie 100 μg was (de dosering die wij in het ROSTMEMA onderzoek gebruiken). Dit is 5 maal lager dan de klinisch goedgekeurde dosis voor de behandeling van acute exacerbaties bij COPD. Bovendien werden bij deze dosis niet de gebruikelijke bijwerkingen (zoals misselijkheid of overgeven) waargenomen. Lees hier het hele artikel.

In diezelfde studie met jonge gezonde volwassenen hebben we aangetoond dat dit verbeterde effect gepaard ging met een versterkte hersenactiviteit zoals gemeten met elektro-encefalografie (EEG) tijdens de verbale woordleertaak. Lees hier het hele artikel.

Ten slotte hebben wij recentelijk aangetoond dat een eenmalige toediening van specifiek de 100 μg dosis van roflumilast de vertraagde herinnering van het verbale geheugen verbeterde bij gezonde oudere deelnemers. Lees hier het hele artikel. Deze laatste studie diende als startpunt voor de huidige ROSTMEMA studie, waarbij rolfumilast wordt toegediend aan mensen na een beroerte.

Interview met Prof. Dr. Arjan Blokland